Bridgerubriek 19 december 2020

Gebrek aan duiten weerhield me altijd van zwaar gokken in een casino. Ik ben in feite maar een keer in een gokpaleis geweest en dat was in Mondorf-les-Bains toen daar onder leiding van Paul Hackett jaarlijks een groot bridgetoernooi werd gespeeld. We moesten nog wel een jasje lenen van oom Paul voor we de gokhal in mochten en werden er subiet uit gegooid toen een van ons zijn glas bier over de roulettetafel liet vallen.

Van dat gokken kwam toen dus ook weinig. Slechts aan de bridgetafel nam ik weleens een gokje. Je weet dat partner een heer heeft in een kleur, zelf heb je er geen waarden in, maar probeert wel slem. Je hoopt dat links het aas heeft, of iets anders kiest bij de uitkomst. Spannend!

Vanaf het begin van deze eeuw is het bridgen veranderd. Mooi bieden is leuk, maar het gaat er toch vooral om de buren dwars te zitten. Doldrieste preëmptieve acties. We gaan “all-in”.

N/NZ
A 6 4
B 6 4 3
A 4
8 7 4 2
H 10 7 2
V B 8 5 3
9 7 5 A 10 8
V 10 8 7 6 2 H 9 5
- 9 6
9
H V 2
B 3
A H V B 10 5 3
 

Na twee passen opent zuid haar hand met 1♣. Ik zit west en weet dat de tegenpartij zeker een manche kan maken. We openen licht en zelf heb ik maar vijf punten, zodat de buren een overvloed aan honneurs moeten hebben.

Zaak om er voor te zorgen dat ze problemen hebben om alle gegevens met elkaar te kunnen uitwisselen. Om die reden volg ik 3. Dubieus, onverantwoord, lichtzinnig, een gokbod. Helemaal waar, maar tegenwoordig moet het. We missen de schoppenfit en ik heb geluk dat partner enige steun heeft, omdat het anders in de papieren loopt.

Maar bekijk het eens van de andere kant. Noord kan nog net doubleren en wat moet zuid dan? Je zou graag 3SA bieden, maar is boer-klein genoeg? 3 Op een driekaart is ook al zo wat. Misschien steunt noord wel en dan zit je in een oncomfortabele fit. Na lang puffen toch maar 4♣.

Dan moet noord weer. Heeft partner een kleur of is het 4♣ bod een noodbodje geweest. Noord heeft een redelijke fit en twee azen, maar ook maar negen punten. In 5♣ moet je elf slagen en dat lijkt een eind weg. Noord past en zuid heeft een echte kleur en elf slagen zijn eenvoudig. NZ missen de manche en het gokbod levert op.

Er gebeuren nog een paar ongelukjes, maar veel paren bereiken wel 5♣. Meestal gebeurt dat zonder oppositie van de tegenstanders of met minder gedurfde acties als 2 na 1♣. Twee duo’s bereiken 3SA. Aan een tafel zwijgt west en kan zuid met 3♣ na een 1♠ volgbod van oost zijn kracht duidelijk maken en kopt noord de bal na 3♠ van west.

Aan de andere tafel waar 3SA werd bereikt, was het bieden zo over. Matthieu Verhoeven opent 3SA in de derde hand. Verhoeven speelde met een nieuwe partner die niet dezelfde biedgewoonten heeft. Begrijpelijk dat hij de dialoog zo kort mogelijk wilde houden. Geen gezeur dus en als de maat twee azen in dummy legt, claimt de edelachtbare na de schoppenstart meteen negen slagen.

De kans op succes van de jolige springen, zeker niet tegen wel, is vele malen groter dan het balletje dat precies op jouw nummer valt.

Meer lange kleuren op spel twee:

O/Allen
9
10 5
6 3 2
A V B 10 9 6 2
A V 6 2
B 10 8 5 3
H V 9 7 2 A B 6 4 3
- B 5
H 8 7 3 4
H 7 4
8
A H V 10 9 8 7 4
5
 

We hebben geen opening voor zwak met beide majors. Vaak genoeg kom je met de hoge kleuren nog wel aan de beurt. Na mijn pas begint zuid met 1 en volgt Geon met 2. Hij belooft een vijfkaart harten en een vierkaart in schoppen.

Noord biedt 3♣ en dan mag ik weer. Ik heb een enorme fit voor beide hoge kleuren en kan met 4♣ een poging doen. Ik klik echter op 4 en hoop er snel af te zijn. Nu iedereen zijn mond open doet, geloof ik niet meer in slem, maar 4♣ is gratis.

Het wreekt zich meteen. Zuid biedt in dezelfde seconde 5 en twee snelle passen volgen. Met de dubbele fit in de hoge kleuren laat ik 5 niet spelen en bied nog 5.

Weer volgen twee passen en nu is het noord die er nog eentje bijdoet ( 6). Niemand heeft nog een idee wie wat kan maken en we laten het bij 6.

Geon begint met H en ik neem over met het aas om schoppen te spelen, Mijn partner weet niet dat ik een vijfkaart heb en als hij harten zou doorspelen in slag twee komen we misschien van een koude kermis thuis.

De twee azen komen er door en zuid gaat eentje down. De omzet is pover. Dat geldt niet voor de paren die het contract mogen hebben in 5 of 5. Beide contracten zitten erin, het laatste zelfs met een overslag. Mag je het hebben op het vijfniveau dan scoor je 10 of 13 imps.

Vier duo’s spelen 6 tegen en aan een tafel spelen OW met vuur. West begint met H en oost neemt over met het aas. Goed spel denk ik nog. Maar in slag twee speelt oost B na.

Stel je toch eens voor dat de leider een troef minder en een klaveren meer heeft. West heeft dan een troefje en slechts drie klaveren. Zuid speelt na de hartenaftroever klaveren naar de boer, trekt troef en snijdt nog een keer in klaveren. Twaalf slagen en tijd om het bier over de tafel te gooien!